Radno, a potom i svečano, Komisija za ravnopravnost spolova u sportu Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) obilježila je u zagrebačkom Hotelu Panorama 20. obljetnicu uspješnog djelovanja.
 
Svečanosti su nazočili brojni bivši i sadašnji članovi te ugledni gosti, predvođeni predsjednikom HOO-a Zlatkom Matešom i ravnateljicom Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helenom Štimac Radin
 
U uvodnoj riječi predsjednica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova Morane Paliković Gruden dala je sažet presjek rada ovoga tijela, od samih početaka kada se zvalo Odborom za skrb o ženama u sportu. 
 
- Iako bi za naše društvo ženski i muški sport trebali biti jednako važni, neravnopravnost itekako postoji, a ponajviše u upravljačkoj sferi. To najbolje dočarava podatak o samo šest žena članica skupštine vrhovnog sportskog tijela kod nas - Hrvatskog olimpijskog odbora…
 
S tim se složio i Zlatko Mateša, apostrofirajući velike zasluge sportašica za hrvatske olimpijske uspjehe:
 
- Vijeće HOO-a ima dvije vrlo sposobne dopredsjednice, ali sveukupno nisam zadovoljan udjelom žena u našim upravljačkim tijelima. Nemamo ih dovoljno, a u svijetu sve ide u tom pravcu, pa čak i u samom sportu sve se više forsiraju mješoviti parovi, čak i mješovite posade u nekim sportskim disciplinama.
 
Predstavnica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin pozdravila je skup i s govornice pokazala letak koji sadrži preporuku Odbora ministara/ministrica Europe o rodno osviještenoj politici. 
 
Tajnica HOO-ove komisije Gordana Borko dojmljivom je  prezentacijom dočarala što se sve napravilo u prošla dva desetljeća. Nakon toga najzaslužnijima su dodijeljene zahvalnice. Dobile su je: Helena Štimac Radin, potom sve tri predsjednice u dosadašnjem razdoblju - Katica Ileš (1997.-2000.), Iva Gavez (2001.-2004.) i Morana Paliković Gruden (od 2004.), njihove tajnice - Dubravka Lukić i Gordana Borko, te dvije županijske sportske zajednice - karlovačka i bjelovarsko-bilogorska. 
 
U razgovoru s Helenom Štimac Radin predsjednik HOO-a Zlatko Mateša inicirao je zanimljiv prijedlog za poboljšanje statusa žena u upravljačkim tijelima. U suradnji s Vladinim uredom, kojem je na čelu Štimac Radin, bit će zatraženo da se u nacrt novog Zakona o sportu uvrsti prijedlog o zastupljenosti žena u upravljačkim tijelima klubova i saveza, sukladno postotku sportašica u njima. 
 
HOO/Vinko Knežević