Na tradicionalnoj svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta, održanoj u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu, Hrvatski olimpijski odbor proglasio je najuspješnije sportašice, sportaše i trenere u godini na izmaku te ostalim zaslužnima dodijelio vrijedna priznanja.
 
Uvodna riječ pripala je domaćinu, čelniku Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO)  Zlatku Mateši
 
- Imamo uistinu sjajne sportaše, ali ne samo njih nego i trenere - izjavio je Mateša, pozdravljajući u nastavku uglednike.
 
Od uglednike iz društveno-političkog života nazočni su bili hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić, ministar turizma Gari Capelli, a nazočila su i izaslanstva Predsjednice RH (Madžar) i Hrvatskog Sabora (Čičak). Svečanost je uveličala i državna tajnica za sport Janica Kostelić.
 
Pojedinačne nagrade predao je premijer Plenković koji je izrekao i poruku:
 
- Odlučili smo kao Hrvatska vlada napraviti financijski iskorak prema sportu jer to uistinu zaslužuje. Sport je toliko dobroga napravio za našu zemlju i nema proračuna koji bi to mogao ignorirati… 
 
Prva dama hrvatskog sporta, prema izboru HOO-a, po šesti put zaredom je atletičarka Sandra Perković, svjetska prvakinja i pobjednica Dijamantne lige u bacanju diska. Najbolji u muškoj konkurenciji očekivano je gimnastičar Tin Srbić, senzacionalni osvajač svjetskog zlata na preči.  
 
- Slijedi mi trud, rad i zabava u mojem sportu, a sljedeći veliki cilj je Tokio 2020. godine. Vjerujem da ću i tamo ostvariti svoje ambicije… 
 
Glavni tajnik Josip Čop apostrofirao je brojku od više od 400 natjecanja u 2017. godini te uspjehe hrvatskih sportaša, izražene u medaljama:
 
- Naši sportaši osvojili su 240 medalja, od toga 76 zlatnih, 78 srebrnih i 86 brončanih… 
 
U kategoriji najuspješnijih ženskih ekipa trofej je pripao našoj streljačkoj reprezentaciji (Snježana Pejčić, Valentina Gustin, Marta Zeljković) koja je na EP-u osvojila srebrno odličje u disciplini zračna puška (10 m).
 
Svjetski vaterpolski prvaci, hrvatske „barakude“, dobitnici su nagrade za najbolju momčad 2017. godine. Braća Sinković, srebrni dvojac bez kormilara sa SP-a, po sedmi put su laureati kategorije Najuspješniji sportski par štafeta ili posada. 
 
 Rezultatska uspješnost hrvatskog sporta u 2017. godini zorno je vidljiva i pri izboru najuspješnijih   trenera. Izabrana su trojica stručnjaka čije su sportske uzdanice osvojile svjetsko zlato - Edis   Elkasević (atletika), Kristijan Krce (gimnastika) i Ivica Tucak (vaterpolo). 
 
 Najveći sportski promicatelji Hrvatske u svijetu su nogometaši Luka Modrić, Mario Mandžukić, Ivan   Rakitić, Dejan Lovren i Mateo Kovačić, tenisač Marin Čilić te košarkaš Dario Šarić. 
 
 Kao sudionici spota Hrvatske turističke zajednice „Hrvatska puna života“ (Croatia - full of life)   sedmorica sjajnih sportaša promovirali su ljepote Domovine, a predviđenu naknadu za taj   angažman proslijedili su u humanitarne svrhe. Nagradu je primio Marin Čilić, izrazivši veliko   zadovoljstvo uspjehom turističko-sportskog projekta.
 
 Četiri zaslužna dužnosnika i jedna udruga dobitnici su HOO-ove Nagrade „Matija Ljubek“ (priznanje   za životno djelo): Zrinko Gregurek i Dragutin Šurbek iz Zagreba, Zvjezdana Tuma - Pavlov iz Osijeka i   Vlaho Asić iz Splita te Sportsko-ribolovno društvo Priroda iz Vinkovaca.
 
Priznanje za sportski pothvat godine zaslužila je splitska daljinska plivačica Dina Levačić, prva Hrvatica koja je preplivala La Manche i druga žena u svijetu koja je osvojila Trostruku krunu, tri isplivana maratona u 90 dana, ukupne duljine od 114 kilometara). 
 
HOO je ove godine dodijelio i dva priznanja za medijsku promociju hrvatskog sport, a dobitnice su televizijske emisije - Sport nedjeljom, urednika Ante Breke, te Istinom do gola, talk show Zdravka Reića. 
 
Trofej Međunarodnog olimpijskog odbora „Sport bez granica“ uručen je Mariju Meštroviću iz Saveza sportova Vukovarsko-srijemske županije za izniman doprinos te udruge u popularizaciji sporta i širenju tolerancije među ljudima različitih manjinskih zajednica.
 
Zanimljivo je da su se u ulogama uručitelja nagrada na pozornici pojavljivale naše sportske nade, među kojima i članice veslačke posade svjetskih juniorskih prvakinja u četvercu bez kormilara Ivana i Josipa Jurković, Bruna Milinović i Izabela Krakić.
 
HOO/Vinko Knežević FOTO Damir Krajač/Cropix