perkovicHrvatski zbor sportskih novinara se, prvenstveno zbog rubnog sudjelovanja u organizaciji rada Hrvatske kuće u Londonu, osjeća djelomično odgovoran pa se ispričavamo zbog velikog propusta, pogreške i incidenta vezanog uz konferenciju za novinare Sandre Perković, zakazane za nedjelju ujutro, 5.kolovoza, u Londonu.

Naime, iako je bila najavljena, iako se u Hrvatskoj kući u Pelhamu okupilo 30-ak novinara, među njima i puno onih koji nemaju akreditacije za ulazak na olimpijska borilišta, osvajačica zlatne medalje u bacanju diska Sandra Perković nije se na konferenciji pojavila. Štoviše, o njezinom su nedolasku iz Hrvatske misije izvijestili tek u 11.30, u vrijeme kada je konferencija (prvotno planirana za 10 sati) trebala početi!

Obrazloženje da „nitko ne zna gdje je Sandra“ novinari ne mogu i ne trebaju prihvatiti i imaju razloga biti ljuti, nezadovoljni i bijesni, te tražiti objašnjenje i odgovornost. U njihovo ime, Hrvatski zbor sportskih novinara upravo to traži: objašnjenje i odgovornost.

Naime, Sandra Perković dio je sustava, ma kakav god on bio. I kad joj treba platiti pripreme i putovanja, ali i kad ona treba uložena sredstva vratiti tako da preko novinara javnost sazna sve o osvajanju medalje ili bilo kojem drugom njezinom nastupu. Ako sustav ne funkcionira, onda se događaju ovakve stvari. Sustav su u ovom slučaju Hrvatska misija  i šef atletske delegacije u  Londonu, ali, po „zapovjednoj odgovornosti“ i čelnici HOO-a, koji su morali osigurati dolazak olimpijske pobjednice na spomenutu konferenciju, kad su ju već organizirali.

Nema, pritom, mjesta objašnjenju da je Sandra Perković, kao osvajačica olimpijskog zlata u povlaštenom položaju. Ako je u studiju BBC-ja dan po osvajanju zlata u 08:00 sati ujutro gostovao olimpijski pobjednik u skoku u dalj Greg Rutherford, ako najveća atletska heroina Velike Britanije Jessica Ennis po pljusku u 09:30 snima razgovor za britansku privatnu televiziju, a Američki olimpijski odbor po kratkom postupku šalje kući atletičara koji noć nije proveo u olimpijskom selu, onda slična pravila ponašanja imamo pravo očekivati i u Hrvatskom olimpijskom odboru.

Jer, nije press konferencija organizirana zbog  HOO-a ili novinara, nego zbog milijuna ljudi u Hrvatskoj koje je medalja Sandre Perković silno obradovala i koji, s pravom, očekuju da se sportaš drži regula koje bi morale uključivati obavezu dolaska na službenu press konferenciju HOO-a! Dodatno je važno znati da je Press centar u Hrvatskoj kući organiziran i zato da bi svaki hrvatski sportaš mogao komunicirati s novinarima koji nemaju mogućnost ulaska u olimpijska borilišta, pa je nedolazak osvajačice zlata velika pljuska toj ideji i cijelom smislu postojanja Hrvatske kuće.

Hrvatski zbor sportskih novinara i voditelj press centra u Hrvatskoj kući u Londonu zahvaljuju svim ostalim hrvatskim sportašicama i sportašima, te njihovim trenerima, koji su unatoč velikoj udaljenosti Kuće od olimpijskoga sela, na vrijeme i s voljom proteklih olimpijskih dana dolazili na organizirane press konferencije i na taj način omogućili većini hrvatskih medija da dijele nade i očekivanja, ali i slavlje, smijeh i suze s hrvatskim sportašima, sudionicima OI u Londonu.

Predsjednik HZSN

Jura Ozmec