delegati HZSN- Marijan Bakić i Jura OzmecDelegati HZSN, Marijan Bakić i Jura Ozmec
Delegati HZSN, Marijan Bakić i Jura Ozmec 

Predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN-a) Jura Ozmec izabran je za člana Izvršnog odbora AIPS-a, Svjetske udruge sportskih novinara. Izvršni odbor broji 13 članova, a Ozmec je izabran u prvom krugu glasovanja. Za predsjednika AIPS-a ponovno je, aklamacijom, izabran Gianni Merlo, dok je povjerenje delegata 76. Kongresa AIPS-a za prvog potpredsjednika dobio Esat Yilmaer iz Turske. Blagajnik će u iduće 4 godine biti Austrijanac Michael Kuhn. Novi potpredsjednici su Rus Nikolaj Dolgopolov, Al Malki Mohammed iz Qatara, Litavka Laima Janusonyte Steinhof  i Zang Haifeng iz Kine.

AIPS-ov 76. Kongres odrżava se u Sočiju, domaćinu sljedečih Zimskih olimpijskih igara. U radu kongresa sudjeluju delegati iz 104 zemlje i brojni gosti. Svečanom otvorenju prisustvovao je i kongres otvorio ministar sporta Ruske republike Dimitrij Mutko.

Glavna tema ovogodišnjeg Kongresa su tzv. novi mediji, odnosno njihov utjecaj na rad sportskih novinara širom svijeta. Veliki broj uvaženih stručnjaka u tom vidu komunikacije okupio se u Sočiju, a kroz otvoreni forum će svoje mišljenje dati predstavnici Međunarodnog olimpijskog odbora, potom velikh medijskih kuća širom svijeta, tehnološki stručnjaci i sudionici kongresa.

Zanimljiv je stav Anthonyja Edgara, prvog čovjeka komunikacija MOO-a, kako novinar budućnosti mora usvajati sasvim nova znanja o tehnologiji, a kad ih usvoji, strahovito unapređuje svoj posao. Istaknuo je i značaj društvenih mreža, koje su tijekom igara u Londonu bile izvor za skoro 50 posto svih novinarskih priča o olimpizmu! Fenomen " drugog ekrana", odnosno uporabe kompjutera i mobitela, ili televizora i iPada postaje standard razvijenoga svijeta, a informacija na taj način dolazi do velikog broja potrošača informacija, koji također sve više koriste tzv."drugi ekran", pri jednostavnom praćenju sporta na televizoru, ali i na samom stadionu, primjerice.

Sudionicima kongresa obratili su se i prvi dopredsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora i glavni kandidat za novog predsjednika MOO-a, Thomas Bach, predsjednik Ruskog olimpijskog odbora Aleksander Žukov, te predsjednik Organizacijskog odbora igara u Sočiju, Dmitrij Černjišenko. Zanimljivo je da su sva trojica naglasili veliku važnost pravodobne i točne informacije vezane uz sport, a posebice olimpijske igre. Černjišenko je novinarima koji će biti u Sočiju obećao besplatni bežični pristup internetu, prvi put u povijesti igara, a Žukov je, osvrnuvši se na teroristički napad u Bostonu naglasio kako u Rusiji vrlo pažljivo izrađuju planove sigurnosti igara i svih drugih sportskih priredbi u ovoj i idućoj godini (SP atletika, Formula 1 itd.).

Kao i uvijek, kongres svjetskih sportskih novinara iskoristili su za svoje prezentacije i predstavnici Istanbula i Tokija, kandidata za OI 2020, predstavnici Svjetske udruge studentskog sporta da predstave buduće Univerzijade, te predstavnici SP u atletici u Moskvi i SP u hokeju na ledu u Minsku.

Hrvatski zbor sportskih novinara u Sočiju predstavljaju glavni tajnik i predsjednik, Marijan Bakić i Jura Ozmec.