skopljanac1Nikada nije lako i uvijek je prerano… Osobito kada na vječni put ode prijatelj drag. A Ivo Škopljanac bio je drag svima. Na pristupačan, ležeran način, ostavljajući ponekad dojam prividne nezainteresiranosti, u radijskom sportskom novinarstvu ostavio je doista upečatljiv trag.
Rodjen 3. kolovoza 1950, s 22 zakucao je na vrata ondašnjeg Radio-Zagreba, počevši kao tehničar-snimatelj. Urednik Mićo Mazele ubrzo ga je primio u sportsku redakciju, u kojoj je na kraju ostao više od tri desetljeća, sve do umirovljenja u kolovozu prošle godine.

Ivo Škopljanac izvještavao je sa ZOI u Sarajevu 1984, LJOI u Barceloni osam godina kasnije, te s Paraolimpijskih igara u Pekingu prije pet godina. Bio je reporter s Mediteranskih igara u Splitu i Casablanci, brojnih Europskih i svjetskih odbojkaških prvenstava, a prenosio je i finalnu utakmicu Kupa europskih košarkaških prvaka u kojoj je 1990. momčad splitske Jugoplastike pobijedivši Barcelonu, u Zaragozi osvojila drugi uzastopni naslov prvaka Europe.

To su podaci i činjenice. Iza njih krije se pak veliko i nesebično novinarsko srce osobe koja je u svakom trenutku imala vremena za šalu, savjet ili običan razgovor, vrlo često pretvarajući baš to u uhu slušatelja nenametljiv, a specifičan novinarski izričaj.
Ljubitelji sporta osobito će ga pamtiti po osebujnim prijenosima nogometnih utakmica, kojima je davao poseban ton i dodatni reporterski šarm. Zbog toga Ivo Škopljanac, Seka kako smo ga zvali, ili doista najjednostavnije, a uz jednostavnost koju je toliko volio – naš Ivo zauvijek ostaje u dragom i neizbrisivom sportskom sjećanju.

Lovorko Magdić