gizdic 2gizdic 2Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Hrvatski zbog sportskih novinara (HZSN) su u Novinarskom domu u Zagrebu predstavili knjigu „Hrvatska i olimpijska odličja“ autora Jurice Gizdića.

- Ovo je jedinstvena knjiga u kojoj je preko biografija naših olimpijaca ispisana, ne samo sportska i olimpijska, nego i politička povijest Hrvatske – kazao je na predstavljanju knjige predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.
U ime Kluba hrvatskih olimpijaca Danira Bilić kazala je da uz naknadu za sportsku izvrsnost ova knjiga najbolji poklon hrvatskim sportašima koji su osvajali olimpijska odličja. Predstavljajući knjigu predsjednik HZSN-a Jura Ozmec kazao je kako je ovo 57. knjiga sa sportskom tematikom najplodonosnijeg živućeg hrvatskog sportskog publicista Jurice Gizdića. Suizdavač knjige „Hrvatska i olimpijska odličja“ je poznata nakladnička kuća Alfa d.d. čiji je direktor marketinga Domagoj Dedić naglasio da će preko svoje prodajne mreže nastojati da knjiga bude dostupna čitateljima u svim dijelovima Hrvatske.

Autor knjige Jurica Gizdić kazao je da je knjigom, koja je nastala kao plod višegodišnjeg istraživanja naše sportske povijesti, želio pokazati što je sve hrvatski sport dao olimpijskom pokretu i koliki je udio hrvatskih nositelja olimpijskih medalja u bivšoj državi.
- U prvom dijelu knjige dani su nastupi svih hrvatskih sportaša na OI od 1900. do 1988. godine, te od 1992. do 2012. kao i na ZOI od 1924. do 1988. te o 1992. do 2010., a u drugom biografije svih hrvatskih osvajača počevši od najuspješnijih Janice Kostelić sa šest, preko Matije Ljubeka (4), Perice Bukića (3), Venia Loserta (3), Veselina Đuhe (2), Slavka Goluže (2), Denija Lušića (2), Valtera Matoševića (2)… – kazao je Gizdić.