baku2Od 3.-5.ožujka u Klagenfurtu se sastao Izvršni odbor AIPS Europe, Europske udruge sportskih novinara (UEPS), posljednji put u ovom sazivu, prije izbora novog rukovodstva. Organizatori, Austrijska udruga sportskih novinara, odlučili su uz sastanak najvišeg tijela AIPS Europe ugostiti i predsjednike Austriji bliskih zemalja, kako bi se sastanak IO obogatio novim idejama i prijedlozima. Budući da je za 27.travnja 2014. zakazan izborni kongres AIPS Europe, ovaj je skup bio važan i kako bi se definirali detalji izbora. Budući da je za mjesta predsjednika, glavnoga tajnika i blagajnika stigla samo po jedna prijava i to aktualnih čelnika (Yannis Daras - predsjednik, Charles Camenzuli – glavni tajnik, Murat Agca – blagajnik), za pretpostaviti je da će oni biti i potvrđeni, a izbori će biti vezani uz odabir novih, djelomično i starih članova Izvršnoga odbora. Među 17 kandidata za 9 mjesta u izvršnome odboru je i hrvatski predstavnik, Nikola Lipovac iz Jutarnjega lista, dugogodišnji član Izvršnog odbora HZSN-a. Sami izbori biti će održani 27.travnja (nedjelja) u 15:00 sati, u hotelu Marriot u Bakuu. Sustav je jednostavan – svaka će europska zemlja prisutna na kongresu dobiti listu kandidata, na kojoj mora označiti 9 imena za novinare koje žele vidjeti u Izvršnome odboru AIPS Europe. Svaki listić koji će imati označeno manje ili više od 9 imena bit će nevažeći. Jednostavnim zbrajanjem glasova izabrat će se 9 predstavnika s najvećim brojem glasova. U slučaju jednakoga broja glasova, u prednosti će biti onaj novinar tko je dulje član AIPS-a. Zbog usklađivanja rada i izbora u AIPS-u u cijelome svijetu, nova će garnitura vodećih ljudi AIPS Europe biti birana na 3 godine, a ne na 4 kao do sada, kako bi se 2017.održali jedinstveni izbori ne samo u svim kontinentalnim sekcijama, nego i u rukovodstvu AIPS-a (Svetske udruge sportskih novinara). AIPS Europe je posljednja kontinentalna sekcija koja je ritam izbora prilagodila ritmu izbora u AIPS-u.

Osim tih detalja, okupljeni su članovi IO i predsjednici sportskih novinarskih udruga iz Italije, Češke, Slovenije, Luxemburga, Mađarske i Hrvatske (predsjednik Jura Ozmec) imali priliku podržati ideju da se od 2016., a možda već i od iduće godine ustanovi jedinstvena proslava sporta, sportaša i sportskih novinara Staroga kontinenta u Klagenfurtu, na zajedničkoj proslavi sportaša Europe u izboru AIPS Europe, koju je inicirao grad Klagenfurt i podržala cijela pokrajina Koruška. Ujedno, ideja o okupljanju predstavnika zemalja kojima dolazak u Austriju nije preveliki problem naišao je na veliko odobravanje, jer se uspjelo razgovarati i o produbljivanju veza među udrugama sportskih novinara ne samo na profesionalnoj bazi, već i kroz zajedničke susrete, primjerice kroz nogometni ili košarkaški turnir sportskih novinara.

Okupljeni su s pažnjom saslušali izlaganje Jure Ozmeca, člna IO AIPS-a i člana Komisije za koordinaciju svih AIPS-ovih komisija o novom načinu rada AIPS-ovih komisija, te su aktivno sudjelovali u predlaganju poboljšanja funkcioniranja komisija i izbora članstva u njih. Definitivno je stav svih prisutnih da je Europa i dalje najjači dio AIPS-a, pa se trzavice, koje nastaju u europskim zemljama, a izazvane prvenstveno neslaganjem s politikom rukovodstva AIPS-a, očito predsjednika Giannija Merla, ne smiju odraziti na funkcioniranje AIPS Europe. Upravo zato već u Bakuu će posebno odabrano izalslanstvo AIPS Europe odvojeno razgovarati s predstavnicima skandinavskih zemalja, ali i Njemačke i Španjolske, da se otkriju uzroci naglog pada broja članova i nikakve želje za sudjelovanjem u radu AIPS Europe (bez kandidata na listama za izbore ove godine).

U bilateralnim kontaktima, predsjednik Ozmec je, uz učvršćenje odličnih odnosa s predsjednicima udruga Mađarske, Austrije i Slovenije inicirao čvršću suradnju s Češkom i Italijom, a o detaljima će se nastaviti razgovarati tijekom kongresa u Bakuu, koncem travnja.