h-alter1Poštovane kolege,

javljam se iz H-Altera, koji ove godine sudjeluje u projektu "Safety net for European Journalist", financiranom od strane Europske komisije. Jedan od projekata naših europskih partnera je i virtualno zabilježavanje kršenja novinarskih sloboda ili ugrožavanje novinara na bilo koji drugi način (cenzura, fizičke prijetnje, politički pritisci...) u državama članicama EU i državama kandidatkinjama.

Tim je povodom napravljena virtualna mapa kršenja prava novinara, a na njoj se trenutno nalazi nekoliko slučajeva iz Hrvatske (Glas Istre, slučaj Slavice Lukić, Ante Tomića, pritisak na Danku Derifaj...)

Ovako ta mapa izgleda: http://mediafreedom.ushahidi.com/

Ovo je naša vijest o projektu: http://www.h-alter.org/vijesti/mediji/prijavite-krsenje-novinarskih-sloboda

Ovom vam se prilikom javljam sa zamolbom da, ukoliko je moguće, proširite glas među svojim članstvom ili pojedincima u organizaciji zaduženim za praćenje ovakvih tema, o postojanju ove virtualne mape i da se na taj način prikupi što više slučajeva kršenja novinarskih sloboda u Hrvatskoj, koji će se potom objaviti na ovoj stranici.

Evo kontakt adrese jednog od organizatora inicijative kojem se može obratiti s novim slučajevima. Kontakt je Ilcho Cvetanoski (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.), koji radi u jednoj od organizacija koja je sudjelovala u izradi projekta: Index on Censorship (http://indexoncensorship.org) . Kontakte možete naći i na navedenoj internetskoj stranici s virtualnom mapom.

Također, o takvim slučajevima može se kontaktirati i mene, pa ću ih ja proslijediti ljudima što su nadležni za stavljanje tih podataka na internet. Moj mail je Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Hvala puno i lijep pozdrav

Hrvoje Šimičević
099/ 732 - 0139
www.h-alter.org