aips osnivaci1Prije točno 90 godina, 1.srpnja 1924., u Parizu su se, u predvečerje OI, doslovce u ringu (vidi fotografiju) sjeli Torsten Tegner, novinar iz Švedske, Franz Reichel, Francuz, Victor Boin iz Belgije, Čehoslovak Andrej Sekura i Henry Pozzi, također Francuz i dogovorili osnivanje Svjetske udruge sportskih novinara, AIPS. Prvi je predsjednik bio Reichel, a udruga je službeno počela djelovati 2.7.1924.
Tako je počelo.
Danas je AIPS prisutan na svim kontinentima, gotovo u svim zemljama, pa i u Hrvatskoj. Naša je, hrvatska misao o pristupanju takvoj organizaciji sazrijela još 1933., kad je Hrvoje Macanović pokrenuo razmišljanje o učlanjenju u AIPS. No, sam čin osnivanja udruge dogodio se tek poslije rata, prije 65 godina, 6. travnja 1949., a prvim je predsjednikom postao Miro Habunek. Danas smo među najstarijim udrugama sportskih novinara u svijetu. Unatoč relativno malom broju članova, od osamostaljenja Hrvatske HZSN je itekako aktivan unutar AIPS-a. Prvo je trebalo olimpijske 1992. godine, netom nakon raskida sa starim režimom, osigurati Hrvatskoj samostalno članstvo i odmah potom akreditacije za nadolazeće OI. Od Darka Draženovića i Žarka Susića, koji su u Budimpešti, na Kongresu AIPS-a uspjeli izboriti ta prava, pa do današnjeg dana, HZSN je bio itekako aktivan član AIPS-a, dijelio probleme, slavio uspjehe. I zato je ovaj jubilej i naš jubilej!
Novinarstvo je danas, ne samo sportsko, svuda, a ne samo u Hrvatskoj, na ozbiljnoj prekretnici, svi se pitaju – kako dalje? Vrijednosti poput etike, pismenosti, obrazovanja i poznavanja sporta postaju potisnute, a među nas se uvlače nepotizam, nepismenost, senzacionalizam i šund. Umjesto kreativnosti i inventivnosti, sportskim novinarima se kao imperativ nameće prepisivanje ili još gore – neprovjereno kopiranje tuđih tekstova! Slabe ili nikakve plaće, otkazi, egzistencijalna pitanja, postaju prioriteti današnjeg sportskog novinara. Najgore je saznanje da djevojke i mladići koji dolaze u redakcije to sve prihvaćaju sa začuđujućom hladnoćom, a starije kolegice i kolege se mire s time bez želje za otporom.
Znam, na dan proslave nečijeg 90. rođendana vjerojatno ovakve riječi ne zvuče dobro, no one su istinite. A i mi, i svi članovi AIPS-a, slavili ili ne, moramo težiti istini. Svakoga dana, u svakom našem uratku, pa makar bila i bolna.
I zato, sretan nam Svjetski dan sportskih novinara, ali... neka nam idući bude bolji!

                                                                                                                                                                                     JURA OZMEC,

                                                                                                                                                                                  predsjednik HZSN