bach2

Hotel Palace u Lausanni je “drugi dom” Međunarodnog olimpijskog odbora. U nedjelju, 6.7. navečer, ipak, bio je i nešto više. U uskom krugu ljudi vezanih uz MOO predsjednika Thomasa Bacha, obilježena je još jedna povijesna točka AIPS-a. Naime, AIPS je pripremio posebnu svečanost za odabrane čelnike MOO-a, obilježivši tako 90 godina svojega postanka, ali i najavivši svoju budućnost, priznajući one koji su obilježili značaj AIPS-a. Uz predstavnike MOO-a i AIPS-a, svečanosti su nazočili i predstavnici gradskih sportskih struktura Lausanne.
Gianni Merlo, predsjednik AIPS-a, napomenuo je kako se sportski novinari moraju boriti protiv korupcije i namještanja rezultata, kao osnovnog zla cijeloga sporta, uz pomoć MOO-a. “Zajedno moramo stvoriti zakone koji će spriječiti širenje tog raka”, rekao je Merlo.
Druženje je otvoreno uz zanimljiv video, čije su autorice predstavnice Mladih reportera, Maria Pia Beltran i Sonja Nikčević, a prikazuje njih dvije kako trče po atletskoj stazi Olimpijskoga muzeja u Lausanni, u svečanim odijelima u kojima su a potom uživo ulaze u dvoranu, prate događaj i izvještavaju s njega. Metaforički, radi se o 100 godina povijesti sportskoga novinarstva, koje se kroz likove budućih novinara stapa s budućnosti sportskoga novinarstva.
Osim podjele zahvala svima koji su nazočili svečanosti, značajno je spomenuti i dio govora g. Bacha, predsjednika MOO-a:
“Danas sam doznao da se AIPS rodio u boksačkom ringu. Dakle, uvijek se može nešto novo naučiti. No, bez obzira na to, naša i vaša organizacija imaju puno toga zajedničkoga. Obje su nastale u Parizu, obje volimo sport i olimpizam, obje brinemo kako ih zaštititi od izazova , te promovirati istinske vrijednosti, prvenstveno mladim generacijama.”
“Ne mislim da sjedimo u istome brodu. Vi nas gledate kako veslamo i ocjenjujete naš rad. No, baš kao i mi, i vi imate mnoge izazove pred sobom. Novinarstvo se danas razlikuje od novinarstva 1924., kao i naš pokret. ”
“Posebno cijenimo vaš projekt Mladi novinari, ne samo po uspjesima, nego i po načinu provođenja. To je ideja koju podržavamo, iz koje zajedno možemo napredovati i rasti. Međusobna razmjena misli je smjer koji podržavamo. To je dobitna kombinacija za sve. Upravo zato MOO želi zadržati dobre odnose s AIPS-om i vodstvom. Ne samo zadržati, nego i poboljšati, jer to je osnova moćne suradnje.”

Autor teksta i fotografija: Maria Pia Beltran