j-ozmec-bekele-gebrselassiej-ozmec-bekele-gebrselassieNa sjednici Izvršnoga odbora AIPS-a jednoglasno je podržana ideja o pokretanju regionalne Udruge sportskih novinara jugoistočne Europe (SEESJA), osnovane prošloga mjeseca na Ohridu. Predsjednik AIPS-a Gianni Merlo naglasio je važnost kulturološkog i regionalnog povezivanja unutar AIPS-a, kako zbog lakše komunikacije unutar zemalja članica i zbog međusobnoga pomaganja u novinarskim zadaćama, tako i zbog bržeg širenja ideja i utjecaja AIPS-a na sportske novinare u zemljama članicama. Inače, ovo je prvi put u 90 godina koliko postoji da AIPS boravi u istočnoj Africi, u glavnome gradu Etiopije Adis Abebi, a domaćini skupa su dvojica proslavljenih etiopskih atletičara – Kenenisa Bekele u čijem se hotelu (hotel Kenenisa) sastanak održava, te Haile Gebrselassie, uvijek nasmijani predsjednik organizacijskog odbora „Great Ethiopian Run“, utrke ulicama Adis Abebe na 10 km, uz sudjelovanje 40.000 trkača!

 

Prvi dan sjednice IO AIPS-a svakako je obilježila i čvrsta odluka članova IO da od Međunarodnog olimpijskog odbora zahtjevaju brisanje rečenice iz „Etičkog kodeksa MOO“ koja kazuje kako grad  kandidat za dobijanje olimpijskih igara ne smije zvati novinare u inspekciju učinjenoga u pripremama za OI. Iako većina članova IO razumije nakanu MOO-a, smatraju da se ovim činom gasi mogućnost prisustva i suda svjetske javnosti o učinjenome, a ogromna se moć tako daje unutarnjim komisijama MOO-a ili još gore – PR agencijama. U trenutku kad je AIPS pred Europskom komisijom izborio pokretanje procesa kako bi se ustanovilo tko i kako sprječava medije da nazoče sportskim događajima i s njih izvještavaju, smanjivanje novinarske snage kako ju predlaže MOO dakako da ne dolazi u obzir.

 

Konačna proslava 90 godišnjice AIPS-a ipak će se na kraju održati u Parizu, gdje je AIPS i nastao 1924., vjerojatno u Louvreu sredinom veljače iduće godine. Bit će to ujedno početak suradnje s „Abu Dhabi Media“ s kojima će AIPS već za nekoliko dana početi pripremati projekt „World Sports Press Award“, odnosno dodjelu nagrada sportskim novinarima širom svijeta. Prva takva svečanost trebala bi se dogoditi neposredno prije Božića 2015. Dakako, to sa sobom povlači i pitanje članstva u AIPS, a dobra je vijest da Hrvatska, čiji je predsjednik Jura Ozmec član IO AIPS-a, ima trenutačno 42 člana Svjetske udruge sportskih novinara, od ukupnog broja 8199 širom svijeta.

 

I iduća će godina biti zanimljiva za mlade novinare, članove AIPS-a (do 25 godina) koji će besplatno moći boraviti na velikim svjetskim sportskim natjecanjima i skupovima, te uz iskusne novinarske mentore naučiti još više o novinarstvu. Planiraju se škole za mlade novinare na SP u rukometu (Doha), Europske igre (Baku), EP u nogometu U20 (Češka), Kongres AIPS-a (Montevideo), Konvencija SportAccorda (Soči), a neke su još u pripremi.

 

Sjednica IO se nastavlja u petak, kad će članovi IO AIPS-a posjetiti i kamp za mlade trkače koji vodi Haile Gebrselassie, te se pobliže upoznati s Velikom etiopskom utrkom koja starta u nedjelju.

NA FOTOGRAFIJI: Slijeva - Gebrselassie, Ozmec i Bekele