(s desna) Haile Gebrselassie, Edna Kiplagat i Alstair Brownlee na press konferenciji I drugi je, završni dan sastanka Izvršnog odbora AIPS-a (Svjetske udruge sportskih novinara) u etiopskome glavnome gradu Adis Abebi bio u znaku Velike etiopske utrke. Ipak, jedna od najvažnijih odluka Izvršnoga odbora je kako će AIPS uplatiti 20.000 dolara kao doprinos suzbijanju ebole. Zatvaranje granica i pojačani pregledi na graničnim prelazima i zrakoplovnim lukama i te kako utječu i na posao sportskih novinara, pa je i to dio razloga za uplatu ove pomoći. Dakako, širenje vijesti o djelovanju i sve većem značaju AIPS-a i dalje je središnja tema, pa su članovi IO dobili zadaću povezati se s nacionalnim i međunarodnim izvještajnim agencijama, kako bi vijesti o djelovanju AIPS-a, pa i ove o dodjeli pomoći borbi protiv ebole vidjelo što više ljudi kroz medije, u prvom redu kroz nacionalne novinske izvještajne agencije (u Hrvatskoj HINA).

 

Istodobno, AIPS jača djelovanje svojih sportskih komisija i kontakte s međunarodnim sportskim savezima kako bi se uloga AIPS-a povećala i novinarima širom svijeta omogućili bolji uvjeti u praćenju svjetskoga sporta. Tijekom sastanka u Adis Abebi potvrđeni su sastavi većine sportskih komisija, a za neke je zatraženo novo oblikovanje. Te promjene ne odnose se na komisije u kojima su aktivni i hrvatski predstavnici (Dražen Pinević iz Sportskih novosti u rukometnoj komisiji i Damir Senčar iz HINE u  komisiji fotoreportera), ali su važne u budućem djelovanju svih AIPS-ovih komisija (cca 20). Ključnu ulogu u koordinaciji svih komisija ima član IO AIPS-a i predsjednik HZSN-a, Jura Ozmec, koji je na tu funkciju postavljen prošle godine.

 

AIPS će, uz FIFU (Svjetsku nogometnu federaciju) uskoro pokrenuti posebne nagrade za novinare koji su u svojoj karijeri bili akreditirani na 10 ili više SP u nogometu. Takvih novinara sasvim sigurno nema previše, a potragu za njima će morati odraditi nacionalne udruge sportskih novinara.

 

Neobavezni dio dana članovi IO proveli su kao gosti kampova na velikoj nadmorskoj visini (2700 metara!) Kenenise Bekelea i Hailea Gebrselassija. Obojica će u nedjelju nastupiti na Velikoj etiopskoj utrci (uz domaće sportske ikone Derartu Tulu i Meseret Defar i mnoge druge), pa su danas obojica trenirali u svojim kampovima od 7 sati ujutro. Bekele je u kratkom intervjuu najavio nastup iduće godine na svojem prvom maratonu za koji se intenzivno priprema, a članovi IO AIPS-a imali su prilike vidjeti kako izglada intervalni trening maratonaca na 2700 metara nadmorske vidine i diviti se trkačima okupljenima oko Kenenesinog brata Tarikua.

 

Za kraj, na press konferenciji najbrojnije i najveće afričke utrke Velike etiopske utrke, predstavljeni su sudionici utrke na 10 km Edna Kiplagat iz Kenije, dvostruka svjetska prvakinja u maratonu, te Alistair Brownlee, zlatni iz OI London u triatlonu, koji nakon plivanja 1500 metara i vožnje bicikla 40 km posljednju dionicu trči za manje od 30 minuta, a u nedjelju će ulicama Adis Abebe, uz još 40.000 sudionika samo trčati.

 

(s lijeva) Kenenisa Bekele, Emanuel Fantaneanu, član IO AIPS, Gianni Merlo, predsjednik AIPS-a

AUTOR FOTOGRAFIJA: Andrea GianniniI (AIPS)