U Zagrebu je nakon duge i teške bolesti u 79. godini preminuo jedan od najistaknutijih sportskih novinara, doajen sportskoga novinarstva u Hrvatskoj, Stanko Kučan

 

Kučan je rođen u Zagrebu 20. ožujka 1936. godine, a otkako je 1961. završio znamenitu Vjesnikovu novinarsku školu punih je 50 godina proveo u novinarstvu. U sportskoj je rubrici Vjesnika 1964. godine dobio i stalno zaposlenje, a urednik mu je bio nezaboravni Žarko Susić.


Već 1967. Kučan postaje urednik rubrike i na tom je mjestu ostao punih 14 godina. U tom su razdoblju u Vjesnikovoj sportskoj rubrici stasali Anton Samovojska, Zlatko Abramović, Srećko Piršl, Darko Kolombo i mnogi drugi poznati sportski novinari.


Od 1980. do 1987. bio je glavni urednik iznimno popularnoga sportskog tjednika SN revija, kasnije preimenovanog u Sprint. U tim su redakcijama njegovi suradnici bili Branko Stipković, Darko Tironi, Ado Kožul, Zoran Kovačević... U novinarskoj je karijeri izvještavao s Olimpijskih igara u Sarajevu i Los Angelesu te s deset svjetskih i dvadeset europskih prvenstva u raznim sportovima.


Stanko Kučan bio je i direktor informiranja zagrebačke Univerzijade, glavni urednik OTV-a i Oglasnika, urednik u Auto klubu te direktor marketinga i direkor Arene.


Bio je aktivan u Klubu umirovljenika Hrvatskoga novinarskog društva te u Matici umirovljenika Hrvatske i kolumnist u Hrvatskom umirovljeničkom listu.


Hrvatski zbor sportskih novinara Kučanu je 2011. godine uručio nagradu za životno djelo.


Posljednji ispraćaj bit će u ponedjeljak u 12.50 sati na krematoriju na Mirogoju.


(HINA)