Budućnost će pokazati je li pojava Katara dobitak ili mrlja za svjetski rukomet
Prenosimo: SN/ Dražen Pinević

 

Znači li ulazak Katara u finale SP, kraj priče o rukometu kao ozbiljnom sportu. Reprezentacija koja je do jučer teško stizala na SP, koja na SP ako je stigla nije uspjela proći dalje od prvog kruga, sada je na svom SP u finalu, ni manje ni više. Jesu li im pomogli suci? Možda, malo, puno manje neko nekima drugima, zadnjeg desetljeća – sigurno, makar se puno priča vrti oko toga. Neopravdano. Nije bilo presudno.

 

Mnogi se pitaju kome to treba, što to sve znači, no situacija koja se događa sugerira samo jedno - Katar je zasluženo uspio, a o dijelu priče s početka moći se pričati tek ako na sljedećim velikim natjecanjima ne bude konkurentan kakav je danas. Thani al Kuwari jedan od čelnih ljudi katarskog rukometa kaže: „Sigurno ćemo nastaviti ovim putem“. Prvi mig poslali su novim trogodišnjim ugovorom Valeru Riveri. Tajna cifra je navodno jednostavna – 1 godina, 1 milijun. Dolara, eura, zar je važno. Valero je na potezu…

 

Budu li nastavili, svjetski rukomet će moći reći da je dobio još jednu dobru selekciju, tko god što mislio, a ne bude li tako, dobit će mrlju koja će mu ostati „cijeli život“. Zasad vuče na to, zasad…

 

Veliki emir Al Thani bio je protiv stranaca u velikom broju, jer u ligi ima klubove koji mogu imati najviše dva stranca. Rekao je: „Ako je to način da krenemo, ok“, pa je preko noći uzeo Šarića i Markovića prije SP, ali poslavši svojim ljudima poruku: „Želim da stvaramo svoje, da se zemlja i kroz taj vid razvija prema boljem u cjelini“. Možda ga nisu još shvatili najbolje, jer ima u tome dosta nereda, ali on je uporan i ono najvažnije, ima argumente koji se ne odbijaju. Ne znači da neće i dalje kupiti bude li mu trebalo, ali znači da će tražiti od svojih kadrova puno više nego danas.

 

Je li pošteno kupiti reprezentaciju i uspjeti preko noći, to ne znamo, možda iz naše perspektive - ne, ali znamo da je legalno i da Katarci nisu učinili ništa „protuzakonito“. Kupovina je očito bila pun pogodak, jer od tima koji je na prošlom SP ispao u prvom krugu danas su ovdje samo trojica. Sve ostalo je novo. No, kupovina je bila samo zadnji dio priče.

 

Prvo su dobili SP, pa su presložili struku, doveli najboljeg od najboljih – Valera Riveru iz sastava svjetskih prvaka. On je uspostavio sustav rada i discipline, dok financijski to vode „bijeli lavovi“. Svaki katarski igrač ima plaću vojske ili policije, kluba i reprezentacije. Dakle, tri plaće. Ima status, ali i obveze profesionalizma koji je do dolaska Rivere postojao samo u naznakama. Nevjerojatno je gledati da su baš domaći igrači savršeno spremni za turnir, da završavaju utakmice, da su nepogrešivi gotovo. Nevjerojatno je vidjeti da jedva arapska selekcija igra europski rukomet, a to sve probiti bio je veliki posao koji je odradio Rivera. Puno veći nego što ga je imao u Španjolskoj, recimo, da bi postao prvak svijeta.

 

I na sve to skupljali su momčad dvije godine od igrača koji ne trebaju nikome u reprezentacijama. I danas imaju tim koji među 16 igrača ima kažu samo jednog pravog Katarca (lijevo krilo Madadi). Senzacionalni srednjak Kemalaldin Mallash recimo ima sirijske korijene, Hadi Hamdoon desni bek iračke, Abdulla Al Karbi treći vratar vuče porijeklo iz UA Emirata, egipatske vuku gumeni Mahmoud Hassab Alla kojeg su uzeli s pijeska, lijevi bek Ameen Zakkar i kostolomac Hassan Mabrouk, tunižanske čudesno snažni Youssef Benali, a onda dolaze Europljani - Bosanci vratar Danijel Šarić i lijevo krilo Eldar Memišević, Crnogorci vratar Goran Stojanović, sjajni ljevak Žarko Marković i pivot Jovo Damjanović kojeg su doveli kada je imao samo 16 godina. Tu su onda prekaljeni  Francuz iz Chamberyja Bertrand Roine, najatraktivniji među njima Kubanac Rafael Capote, te najjači među njima Španjolac pivot Borja Vidal.

 

beIN sport je prenosio njihovu feštu iz busa i hotela. Možda ne pjevaju katarsku himnu kao jedan, ali je pjevaju, i definitivno su postali momčad. Plus ili minus za svijet pokazat će se vrlo skoro u Riju dogodine i u Francuskoj za dvije.