Merlo: Dužnost nam je možda i više nego ikad braniti sport

 

Borba za transparentnost, suzbijanje korupcije i namještanja rezultata te izazovi novih medija i društvenih mreža kao platformi vijesti bile su najvažnije teme 78. kongresa AIPS-a, Međunarodne udruge sportskih novinara, održanog od 2. do 4. ožujka u Parizu, koji je uskočio kao zamjena za Montevideo.
Preko 300 delegata i gostiju tako se, eto, nakon 91 godine našlo u istom gradu u kojem je za vrijeme Olimpijskih igara 1924. osnovan AIPS, o čemu svjedoči famozna fotografija sa stolom u boksačkom ringu. Ovaj put je inaugurativna svečanost održana u Muzeju Louvre, a dvodnevne prezentacije i diskusije u velebnom sjedištu Francuskog olimpijskog odbora.

 

Našu zemlju predstavljali su Jura Ozmec, predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) i član Izvršnog odbora AIPS-a te Nikola Lipovac, član IO-a HZSN-a i predsjednik lani osnovane Udruge sportskih novinara jugoistočne Europe (SEESJA), koji je na sjednici AIPS Europe ukratko predstavio planirane akcije SEESJA-e, uključujući drugi Kongres i četvrti nogometni turnir, u Banskom  (Bugarska) u prvom tjednu lipnja ove godine.

 

Predsjednik AIPS-a Gianni Merlo je nastavno na prošli Kongres u Bakuu ponovno istaknuo da sportski novinari moraju biti svjesni da im je dužnost više nego ikad braniti sport, kojim razni interesenti žele manipulirati. Potpisan je "memorandum o razumijevanju" AIPS-a i ICSS-a, Međunarodnog centra za sigurnost sporta, a naglašeno je da "današnji sustavi prepoznavanja otkriju samo 30 posto namještenih rezultata". Isto tako je podcrtano da se upravo iz sportskog online klađenja regrutiraju online igrači pokera i casina.

 

Glede izazova novih medija, najučinkovitija platforma za širenje vijesti postaje Facebook zajednica, koja trenutno ima preko 1,3 milijarde članova, a u SAD-u već preko 30 posto stanovništva vijesti, ne samo sportske, konzumira isključivo preko te najraširenije i najpopularnije društvene mreže.

 

Šefica za medije na predstojećim OI 2016. Lucia Montanarella predstavila je uvjete za novinare u Rio de Janeiru, naglašeno je da su rokovi za plaćanje prilično skupog smještaja kojeg je ponudio organizator  5. lipnja 2015., dok akreditacije s imenima novinara redakcije moraju poslati do 5. studenoga 2015. Ako će to ikome pomoći, novinarske akreditacije važit će i kao karte u javnom gradskom prijevozu u Riju, a sva borilišta i prostori za rad novinara bit će pokriveni besplatnom wi-fi mrežom. Hrvatska je dobila 13 novinarskih i 5 fotografskih akreditacija za praćenje OI u Riju, no doista visoke cijene puta i smještaja biti će ozbiljan problem slanju hrvatskih žurnalista u Rio.

 

Posljednjeg dana je Lasanna Palenfo, predsjednik Udruge afričkih olimpijskih odbora, istaknuo kako je "gotovo nemoguće" očekivati da neka afrička zemlja odnosno grad ugosti Olimpijske igre, iako je nakon nogometnog Svjetskog prvenstva u JAR 2010. izgledalo da će Afrika sve više sudjelovati u globalnoj podjeli domaćinstva velikih sportskih natjecanja. "Bilo bi fantastično da neki afrički grad bude domaćin OI, ali što sa sportskim objektima nakon njih? Koliko je samo neiskorištenih stadiona u JAR, dok i u Europi imamo negativan primjer propadanja objekata nakon Atene 2004. (da ne spominjemo hrvatske “rukometne” arene…).
Dvočlana hrvatska delegacija inicirala je sastanak sa svim članicama SEESJA, smirivši tenzije koje su se pojavile među članicama rastom ugleda organizacije (posebno pohvaljeni za učinjeno do sada na kontinentalnoj sjednici svih zemelja predstavnica AIPS Europe!). Ujedno, na prijedlog HZSN-a će se uskoro sve europske zemlje pokušati putem svojih zastupnika u Europskom parlamentu izboriti za pokretanje ozbiljne rasprave o pravima novinara, inicijalno pokrenute zbog problema velikih radio postaja u Francuskoj i Španjolskoj s pravima na prenošenje sportskih događaja.

 

Idući kongres AIPS-a udomit će Doha, a na njemu će se ostaviti dovoljno vremena za rasprave o novinarstvu koje su u Parizu zbog kroničnog manjka vremena bile prekidane. Pariški je kongres, naime, organiziran u samo 50 dana zbog otkaza Urugvaja, pa mu je trajanje bilo prekratkih 2 dana za niz tema koje muče sportske novinare širom svijeta.

 

Dokument:

Rezolucije iz Pariza