Povodom odlaska Darka Draženovića, dugogodišnji sportski djelatnik i član HZSN-a, Željko Mataja napisao je osvrt u kojem je povezao prošlost s Darkom Draženovićem i sadašnjost bez njega

 

Umro je Darko Draženović, sportski novinar i dugogodišnji urednik Večernjeg lista iz vremena kad je „Večernjak“ bio među najtiražnijim tiskovinama, a poznato je da se dnevne novine listaju od sporta. Osnovao je anketu za izbor nogometaša godine i bio, bez konkurencije, najgorljiviji zagovornik Univerzijade koja je održana 1987. godine u Zagrebu i tako obilježila grad što je bježao od Save prema Sljemenu, kako bi se zaustavio na Jarunu. Kao što je pokojni Draženović pridonosio afirmaciji najstarijeg sveučilišnog grada o čijim objektima svjedoče obnovljeni i izgrađeni objekti, tako je Dean Bauer postao jedan od najagresivnijih pisaca koji se silno trudio dokazati da je NK Dinamo nedostojan svoje bogate povijesti, a HNS močvara koju bi valjalo isušiti kako se ne bi gubilo vrijeme izvorom malarije, dakle komarcima. Naravno, HNS i Dinamo svojim su prodorom na EP i SP, kao i plasmanom u europskim ligama svojim uspjesima demantirali objede i destrukciju kojom se služio.  Okružen i podržan od sportaša koji nisu u stanju ni trening platiti, a nekmoli putovanja i pripreme, izvršio je doslovce napad na sportske institucije koje ne ovise o proračunu i za  nedostatak novca prozivao sportske, umjesto Vladine dužnosnike. Zlorabeći popularnost sportaša otišao je predaleko u namjeri izjednačavanja vrijednosti, ne medalja kao ostvarenja, nego činjenice da u nekim sportovima sportaši više duguju zahvalnost državi nego li ona njima. Bilo je nemoguće talentu pisanja dokazati da ima sportaša koji su često bogatiji od sportskog saveza za koji nastupaju, pa i samog HOO-a.

Dean Bauer se ne želi zabaviti pitanjem navijačke destrukcije, što je predmet institucija koje imaju mehanizme očuvanja sigurnosti građana i za sprječavanja nereda, nacionalne, rasne i bilo kakve netrpeljivosti. Poznati grafiti „Mamiću Cigane“, „Drži se Nikica“ i sličan neukus uz skandiranje nije istraživao, ali bio je gorljiv u osudi... da ne brojimo. U posljednjih godinu dana Ured za sport MZOS okomio se na Sportsku televiziju koja je projekt o kojem se moglo, da nije talenata kao D. B., razgovarati na drugi način jer je usvojen od Skupštine HOO-a, zar ne? Naime, mogu dokazati da je taj projekt kao mogući promašaj beznačajan na projekte koje HRT troši i onda pred Saborom objašnjen na četiri stranice, da bi Saborski odbor ignorirao činjenice da je HOO odgovoran Skupštini koja ga je ovlastila, a da za financijske prekršaje nemaju nikakva temelja!!! Na stranu činjenica da je član NO HOO-a i pomoćnik ministra Tomislav Paškvalin izbjegao biti na samoj raspravi jer je otputovao na finalnu utakmicu Cedevite, mislim u Podgoricu. Zar kao podrška, kao publika, kao gost kojeg ne zanima sudbina sporta za koju je zadužen resorno? Naravno, znam da je nebitno tko mu je platio put. Naime, bilo je to jednako nebitno i za ministra Jovanovića koji je s obitelji proveo devet dana u Londonu na OI. Želim reći da je to tvrdio Dean Bauer unatoč činjenici da je lagao, jer aviokarta nije jedini trošak, a boravak se ne plaća aviokartom kao ni ulaznice za natjecanja. Nedopustivo je da se Ured za sport MZOS bavi pitanjem financiranja sporta i da ne reagira na provjeru informacija o nekim islamovićima ili stevanovićima koji su umislili da su savjest publike naših stadiona i da difamiranjem koje možda i sami izazivaju smišljeno i grubo ugrožavaju nacionalnu vjerodostojnost i to na način da se takve spodobe dovode pred ekrane kako bi tumačili svoje nastojanje kao plemenitu gestu. Uistinu samo budale to mogu tolerirati na način kako to prima naša javnost, urednički kolegiji naših medija pa i sama Vlada.

 

ŽELJKO MATAJA