Svake godine obilježavamo 2. srpnja kao Svjetski dan sportskih novinara. Podsjetnik je to na nastanak AIPS-a, Svjetske udruge sportskih novinara, u Parizu, 2.srpnja 1924. 
 
Hrvatski su sportski novinari oduvijek bili pobornici ideje organiziranja u zajedničku udrugu, blisku svjetskoj. Naš je službeni početak sekcije, pa društva, na kraju zbora zabilježen 1949., ali dokumenti govore o tome da se hrvatsko sportsko novinarstvo ujedinjavalo i zajednički djelovalo i puno prije toga. Članstvo u AIPS-u je za nas u Hrvatskoj bio čin solidariziranja, zajedništva i novoga stvaranja u svjetskoj zajednici sportskih novinara. Danas sportsko novinarstvo, baš kao i cjelokupno novinarstvo, ne samo u Hrvatskoj, prolazi teške dane. Unatoč tome, HZSN je ne samo kompaktan i financijski stabilan, nego i naši predstavnici igraju važne uloge u svjetskome ili regionalnome sportsko-novinarskom okruženju. Imamo člana Izvršnoga odbora AIPS-a, dopredsjednik HZSN-a je predsjednik regionalnog udruženja 11 zemalja, SEESJA, Udruge sportskih novinara jugoistočne Europe, naši mladi novinari sudjeluju u novinarskim učionicama širom svijeta, posljednje u Bakuu, na Europskim igrama. Uspjeli smo, već nekoliko godina za redom, oformiti nogometnu ekipu koja predstavlja Hrvatsku na turnirima u regiji, jer znamo da sportsko novinarstvo nije i nikad neće biti tek puko komuniciranje između sportaša i javnosti, nego da je sportsko novinarstvo način života, spoj posla i druženja s kolegama širom svijeta. I trudit ćemo se i dalje ići tim smjerom. 
 
Naša članarina ne može biti niža. S našim članstvom postajete kandidat ne samo za AIPS-ovu člansku iskaznicu, koja vam doslovce otvara vrata najvećih svjetskih sportskih događaja, nego i za prestižnu, ove godine uspostavljenu nagradu „Biser“, koja vam može donijeti i 10 tisuća dolara nagrade! Mladim novinarima, kojima su putovanja na svjetske događaje tek daleka i gotovo nedostižna silueta, omogućavamo ne samo da na te događaje idu, nego da na njima uče što je to novinarstvo od najboljih sportskih novinara na svjetskoj razini. Svake godine imamo čast i privilegiju birati i najbolje među nama, u Hrvatskoj. Dakako, među našim članovima, jer drukčije to ne bi bilo logično. I svake godine se pozitivno iznenadimo kako je bogato i kako je široko hrvatsko sportsko novinarstvo. I to nas čini ponosnima i zadovoljnima. Dakako, to nam daje i obavezu da tako bude i ubuduće.
 
I zato dopustite da svim članovima HZSN-a i svim sportskim novinarima Lijepe naše, a i puno šire, zaželim sretan Svjetski dan sportskih novinara!
 
JURA OZMEC, predsjednik HZSN
 
 

 
 
Poštovani članovi SEESJA,
Poštovani sportski novinari Europe i širom svijeta
 
Iz godine u godinu 2. srpnja je naš dan, Svjetski dan sportskih novinara. 
Svjetska je udruga sportskih novinara, AIPS, nastala 2.7.1924. u Parizu.
 
Za nas u SEESJA, to je prvi put da ga možemo čestitati jedni drugima. Mlada  smo, ali nismo neiskusna udruga. Svi naši članovi dobro znaju što je sportsko novinarstvo, koja je čast i privilegija biti članom AIPS-a, koje privilegije kao sportski novinari imamo. I znamo kako je lijepo biti sportski novinar!
 
No ovih dana smo ne samo ponosni što smo dio te svjetske populacije sportskih novinara, nego i jako zabrinuti. Naime, naši kolege u Grčkoj proživljavaju jedan od najtežih scenarija za svoju zemlju, za svoje građane, pa samim time i za svoje novinare! Koristim ovu prigodu da uputim riječi podrške našim grčkim kolegama, da u ime svih nas iz SEESJA poželim da se nastala kriza riješi na najbolji mogući način. Mi ne možemo, a niti ne smijemo nametati rješenja, ali smijemo biti zabrinuti za situaciju u Grčkoj i smijemo dati podršku našim grčkim kolegama.
 
Kad smo osnivali SEESJA, lani na Ohridu, znali smo da sportsko novinarstvo, baš kao ni život, nije med i mlijeko. Znali smo da probleme koje imamo možemo riješiti lakše, ako smo zajedno. Zato smo se i udružili, zato postojimo. I zato smo jaki. Zajedno.
 
Dopustite mi da svim sportskim novinarima u našim zemljama članicama SEESJA, ali i u svijetu, bez obzira bili članovi nacionalnih udruga ili ne čestitam Svjetski dan sportskih novinara.
 
NIKOLA LIPOVAC, predsjednik SEESJA