Mamić i Šuker ostaju gdje jesu, Skupština HNS će biti drugačija i transparentnija – piše Robert Šola
 
Je li Sabor prihvaćanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu najavio kraj nogometne moći Zdravka Mamića? Budimo realni, ti su amandmani napisani samo zbog njega, a onda i usvojeni po hitnoj proceduri. Poglavito kontroverzni članak 13 u koji je ugrađen stavak 4, a koji glasi:
 
“Osoba koja je u posljednje tri godine pravomoćno kažnjena za prekršaj u sportu i na sportskim natjecanjima ne može organizirati i voditi sportska natjecanja, obavljati stručne poslove u sportu, sudjelovati u radu skupštine iii tijela upravljanja sportske udruge ili trgovačkog društva niti može biti ovlaštena za zastupanje te pravne osobe.”
 
Članak je kontroverzan najviše zato što vrijedi retroaktivno, odnosno za djelo koje je napravljeno prije nego što je zakon stupio na scenu. Takav će članak na Ustavnom sudu sigurno biti srušen, no do odluke suda proći će značajan broj mjeseci, što znači da će svi s pravomoćnom presudom za prekršaj u sportu morati odmah otići iz njega.
 
Zdravko Mamić, međutim, ne treba početi prazniti maksimirsku kancelariju zbog presude Prekršajnog suda u Splitu, koji ga je osudio nakon sukoba s Ivom Begom u svečanoj loži Poljuda. Ta je presuda nepravomoćna, a o njezinoj pravomoćnosti odlučit će Visoki prekršajni sud u Zagrebu. Taj je sud predmet dobio prije otprilike godinu i pol dana, ali zna se da na njemu predmeti stoje i po tri godine. Razlog takve sporosti jest pretrpanost predmetima, jer to je jedini Visoki prekršajni sud u Hrvatskoj, a prekršajnih je predmeta daleko više od svih drugih.
 
Kada Mamićev slučaj i dođe na red, veliko je pitanje što će Visoki sud odlučiti? Prihvati li odluku kolega iz Splita, Mamić će morati iz sporta, naravno uz preduvjet da Ustavni sud u međuvremenu ne sruši tu odredbu. Međutim, među pravnicima vlada mišljenje kako nije realno očekivati takvu presudu, da je izvjesnije ili vraćanje predmeta u Split, ili čak preinaka kazne, odnosno oslobađajuća presuda za Mamića. Podsjećamo da su čak i dva policajca na svjedočenju u Splitu, dajući iskaz, stala na Mamićevu stranu, tako da je presuda iz Splita na prilično klimavim nogama.
 
Sabor je u srijedu izglasao i amandmane na popunjavanje skupština u sportu. Posebno to vrijedi za sportove u kojima barem polovica klubova u najvišem rangu ima profesionalni status, a to je u Hrvatskoj samo - nogomet. Uglavnom, Skupština HNS-a morat će promijeniti ljude koji u njoj sjede na sljedeći način:
- svaka županija imat će jedan glas, a do sada je imala dva;
- svaki prvoligaški klub imat će po dva predstavnika, a do sada nije imao ni jednog;
- u Skupštini će još sjediti predstavnici klubova iz nižih liga te predstavnici udruženja sportaša i trenera.
 
Hoće li takav saziv Skupštine promijeniti odnos snaga u njoj? Hoće, ali realno ne dovoljno da se ugrozi pozicija predsjednika Davora Šuker i njegova Izvršnog odbora. Jasno je svima da će, primjerice, od 20 predstavnika prvoligaških klubova, Šuker imati zajamčenih 16 glasova, da ne pričamo o predstavnicima županija. Ono što je ipak sigurno jest da će sada Skupština, a samim time i Izvršni odbor HNS-a morati raditi transparentnije, jer će biti pod nadzorom ljudi koji se do sada tamo nisu mogli naći.
 
Kada će Šuker krenuti s usvajanjem ovih amandmana, odnosno promjenom saziva Skupštine teško je reći, ali ne treba dvojiti da će poduzeti sve kako bi taj proces trajao što je moguće duže. Ako treba i do početka sljedeće godine, odnosno do državnih izbora...
 
PRENOSIMO Sportske novosti, Robert Šola, glavni urednik