Ivica Jakeljić, glavni trener bacača na Aspire akademiji  - piše Kristina Dominković.
 
Da ga prijatelj doktor Zoran Nikolovski, kemičar, nije nazvao jedan dan i rekao “Što misliš o promjeni posla?”, možda nikad ne bi ni razmišljao o odlasku iz Splita i ASK-a. No, kad je Ivici Jakeljiću, hrvatskom atletskom treneru, već buba bila bačena u uho...
 
- Zoran je u Kataru već tri godine. Nazvao je jedan dan i pitao bih li došao tamo. Prvo mi je bio šok, onda sam iz znatiželje poslao CV, odradio intervju preko Skypea, pa su me pozvali da tamo održim prezentaciju načina rada i...
 
I danas je ovaj profesor kineziologije već pet mjeseci stanovnik Dohe.
- Radim na Aspire akademiji kao trener bacača. S klincima od 16 do 19 godina. Od rujna će ih biti šest u grupi, talentirani su, vole raditi... A kad je tako, onda je moj posao najlakši na svijetu.
 
Još kad tome dodate u kakvim se uvjetima radi.
- Raj na zemlji. Aspire kompleks je golem, jedna od najvećih sportskih građevina na svijetu, ima nogometni stadion, atletski, još 7-8 dvorana za različite sportove pod istim krovom. Impresivno. Dugo mi je trebalo da se snađem tamo. Sve je puno labirinata. Da dođem do mjesta gdje mi je ručak, trebam desetak minuta. Ovdje sam od 15. ožujka a ima još dosta mjesta u kompleksu u koja nisam ni provirio.
 
Što Katarani očekuju od Jakeljića?
- Imam neograničen ugovor. Vidjeli su moj način rada, svidjelo im se, ja znam što mi je posao, radio u Hrvatskoj, Americi ili Kataru. Atletika je svuda ista, samo su mentalitet i uvjeti različiti. Nemam nikakvog presinga ovdje od njih. Ali ja sam sebi radim presing jer hoću rezultat.
 
Ivica Jakeljić u Splitu je stvorio niz talentiranih sportaša. Iz njegovih ruku izašli su četvrti Europljanin u bacanju kugle Stipe Žunić, od prije nekoliko dana mlađe seniorski prvak Europe u kugli Filip Mihaljević... Svake godine kad su se sa studija iz Amerike vraćali u Hrvatsku, Jakeljić je radio s njima. No, sada su oni, ali još niz mladih bacača ostali bez trenera. Među njima i Jakeljićeva kći Petra, bacačica kladiva.
- Ako sam bio sebičan i prihvatio ponudu Katara koju nitko ne bi odbio, oprostit ću si ovaj put. Ipak, ja nisam ostavio svoje sportaše. Sada sam s Mihaljevićem bio na EP-u, bio sam i sa Stipom na oba posljednja velika prvenstva. Svakodnevno se čujem s Mihaljevićevim trenerom u Americi Martinom Marićem. Sudjelujem u njegovu radu.
 
A u Stipinu?
- Stipe je atomska bomba. On će jako brzo osvojiti veliku medalju. A ima samo 24. Njemu, Filipu, ali i svim hrvatskim atletičari, ma, svim hrvatskim sportašima, otvorena su vrata ovog raja za treniranje. Svakome tko želi doći ovdje na pripreme, pomoći ću. Ne samo da je najbolje mjesto za treniranje, nego je i jedno od najjeftinijih. Jeftinije nego da se pripremaju u Hrvatskoj. Na našoj akademiji je hotel sa 5 zvjezdica za 30 dolara. Ako mogu nekome pomoći iz Hrvatske, trenerima, sportašima, tu sam. Razgovarao sam s trenerom osječkog motkaša Ivana Horvata, i njemu se sviđa ideja da dođu tu na pripreme. Ovdje su pripreme pogotovo idealne u prosincu, siječnju i veljači.
 
Dvije najveće zvijezde koje je izrodila Aspire akademija su jedan od najboljih visaša svih vremena Mutaz Essa Barshim te aktualni svjetski juniorski rekorder u kladivu Ashraf Amgad Elseify.
- Obojica su odlični dečki. S Barshimom sam nekoliko puta razgovarao, raspituje se za Blanku, kako je, gdje će skakati... Na akademiji su i hrvatski stolnoteniski treneri Danijel Rojnić i Zlatko Novaković. Ako mogu naći jednu zamjerku onda je to - kad puhne vjetar i digne prašinu. Sve drugo je - idealno.
 
PRENOSIMO Sportske novosti, piše Kristina Dominković