Kovačić nije među „15 najskupljih Realovih transfera“ – piše Zvonko Alač, Index.hr
 
Kovačića Real još nije platio 35 milijuna eura, a možda nikada ni neće, što ne smeta da se po lošoj staroj hrvatskoj tradiciji, po ovdašnjim medijima krene s razbacivanjem ciframa i napuhavanjem iznosa vezanih za taj posao.
 
Zato se Kovačića proglašava "12. najskupljim igračem Reala u povijesti", "jednim od 15. najvećih transfera Kraljevskog kluba", "igračem za kojeg je Real platio 35 milijuna eura" i slično, sve samo kako bi ga se preko reda uguralo ispred Di Marije, na silu izjednačilo s Anelkom, Benzemom i Xabi Alonsom i postavilo na liste sa zvučnim imenima, prefiksima i sufiksima.
 
Kao da prelazak u Real Madrid za toliki iznos sam po sebi nije dovoljan
 
"Par milijuna" s kojima se pri tome s par poteza na tipkovnici napumpa transfer, kolateralna su žrtva u dostizanju svetog cilja - postavljanja našeg čovjeka u panteon najskupljih i najplaćenijih, kao da iznos koji će Real doista platiti i činjenica da će Kovačić stvarno prijeći u jedan od najboljih svjetskih klubova, sami po sebi nisu dovoljno jaki i bitni.
 
Kako je krenulo, u sljedećim razbacivanjima tuđim milijunima, preskočit će Kovačić na popisu najskupljih Realovih transfera i Robbena, Beckhama i Illarramendija, a ispred njega će ostati samo oba Ronalda i onih par stvarno najskupljih.
 
Iznimno pouzdani španjolski izvori javljaju kako Real prelazak Kovačića plaća 28 milijuna eura, dok će još 5 milijuna bonusa platiti možda, a možda i neće. Naš još upućeniji sugovornik specijaliziran za talijansko tržište, govori kako je posao težak 28 milijuna eura i 7 milijuna eventualnih bonusa.
 
Interu sigurnih 28 milijuna, a ostalih 7 možda nikada neće dobiti
 
Do ovih saznanja i mi smo baratali sa cifrom od Realovih 35 milijuna eura za Kovačića, ali nakon dvije potvrde, smanjili smo doživljaj, što ne pada na pamet onima koji pogrešno misle da se bonusi bez ikakvih ograda pribrajaju "glavnici" odštete.
 
Kovačić naime još nije zadovoljio ni jednu od brojnih i javnosti nepoznatih dodatnih odštetnih klauzula ugovora između Intera i Reala, a koje se tiču ne samo njegovih, nego i budućih učinaka i uspjeha njegovog novog kluba.
 
Odšteta Interu će rasti ako i kad Kovačić postane prvotimac Reala, zatim ako i kad odigra određeni broj utakmica za klub, zabije u ugovoru precizirani broj golova, te ako i kad Real bude s njim osvajao trofeje.
 
O puno toga dakle ovisi ovih 5 ili 7 milijuna eura bonusa, do isplate kojih može i ne mora doći, pa se ne može bubati kako je odšteta koju je Real platio Interu za Kovačića "35 milijuna", nego da je definitivno 28, a 35 može, a i ne mora biti.
 
Halilovićev poučak
 
Sve ovo pisali smo prije godinu i pol, kada je Barcelona objavila da je Alen Halilović njen novi igrač. Čim se spomenuo i ovaj posao, odmah je po medijima krenulo lupanje cifri, pri čemu su se prenosile iz Dinama plasirane priče o "15-20 milijuna eura", koliko će navodno s Nou Campa za Halilovića poslati na Maksimir.
Na kraju, Dinamu je odmah bilo zajamčeno tek 2.2 milijuna eura, što je Barcelona službeno objavila.
 
Ni Dinamo za Kovačića nikada nije dobio iznos kojim se hvalio
 
Po tko zna koji put, priču o tome kako prilikom transfera bonusi nikako nisu formalnost automatski pribrojiva temeljnoj i zajamčenoj visini odštete, potkrijepit ćemo primjerom upravo Matea Kovačića:
 
U siječnju 2013. Inter ga je Dinamu platio 11 milijuna eura uz eventualna 4 milijuna bonusa. Naravno, mnogi su i tada govorili kako je "Mamić prodao Kovačića za 15 milijuna eura", ali nije. Zato što bi se klauzula o 4 dodatna milijuna eura odštete Dinamu aktivirala da se Inter plasirao u Ligu prvaka za vrijeme dok je za njega igrao Kovačić. Kao što znamo, to se nijednom u protekle tri godine nije dogodilo.
 
Naravno, ispunjenje uvjeta za isplatu bonusa na osnovu osvajanja trofeja ili uspjeha u LP u Realu daleko je ostvarivija i više moguća nego u Interu, bolje reći definitivna ili izvjesna, ali tko Kovačiću ili onima koji se razbacuju tuđim milijunima jamči da ga za godinu dana Real neće prodati? U tom slučaju, bonusa dogovorenih u ugovoru između Intera i Reala definitivno nema. 
 
Završimo s napomenom iz spomenutog teksta o Haliloviću: Ne mora ozljeda ili nedovoljna kvaliteta biti jedina brana dodatnom bogaćenju igrača i bivšeg kluba od klauzula vezanih za odštetu i bonuse, jer moguće je i da se ne nametne u konkurenciji, ne uklopi u viziju budućeg trenera ili tko zna što sve ne. Zato se treba suzdržati od razbacivanja s velikim ciframa kada je u pitanju odšteta, posebno njen dio vezan za bonuse i klauzule.
 
Prenosimo INDEX.HR, piše Zvonko Alač, foto Instagram